Häät

Rakkautta kannattaa juhlia. Avioliittoon vihkiminen on kahdenvälinen oikeustoimi, mutta papin edessä tehty lupaus on myös kaunis sitoutumisen ele. Juhlahetkessä voi olla mukana vain pari läheistä tai paljon ystäviä ja sukulaisia. Ikimuistoiset häät voi järjestää halutessaan pienimuotoisesti ja ilman suuria järjestelyjä. Hollolan seurakunta tarjoaa jäsenilleen kirkkotilan käyttöön ilmaiseksi.

Vihkipaikasta, -ajasta, -papista ja -kanttorista sovitaan kirkkoherranviraston tai alueellisen seurakuntatoimiston kanssa. Jos vihkimiseen on pidempi aika, papin ja kanttorin nimi voidaan ilmoittaa vasta lähempänä toimitusta.

Kirkollinen vihkiminen on luonteeltaan seurakunnan jumalanpalvelus, joka etenee papin johdolla. Toimituksessa käytetään siihen sopivaa musiikkia. Vihkipari sopii kanttorin kanssa häämusiikista etukäteen.

Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on, että sekä morsian että sulhanen ovat rippikoulun käyneitä ev.-lut. kirkon jäseniä tai toinen on rippikoulun käynyt ev.-lut. kirkon jäsen ja toinen kuuluu muuhun kristilliseen kirkkokuntaan. Samaa sukupuolta olevien avioliitto on mahdollista solmia vain siviilivihkimisenä, mutta siihen liittyvä esteiden tutkinta voidaan tehdä myös seurakunnassa (1.3.2017 alkaen).

Pappi ja kanttori

Hollolan seurakunta huolehtii tilaisuuden toimittajista, eli papista, kanttorista ja suntiosta. Yleensä vihkimisen toimittajaksi valikoituu yksi juhlapäivänä työvuorossa olevista papeista. Hääpari saa myös esittää toiveensa vihkivästä papista. Vihkipappina voi toimia myös tuttu pappi jostain toisesta seurakunnasta. Kanttori tulee yleensä siitä seurakunnasta, jonka kirkossa vihkiminen tapahtuu.

Papin, kanttorin ja suntion palvelukset ovat maksuttomia. Mikäli halutaan pappi tai kanttori jostakin muualta kuin Hollolan seurakunnasta, tulee vihkiparin itse pyytää häntä. Tästä järjestelystä tulee ajoissa ilmoittaa kirkkoherranvirastoon. Tällöin mahdollisista matkakuluista huolehtii häiden järjestäjä.

Sukunimen valinta

> Tietoa puolisoiden ja lasten sukunimen valinnasta

Tiesitkö, että...

... Varsinaista kihlausaikaa ei tarvita.

... Esteiden tutkinnassa varmistetaan, että parilla on oikeus mennä naimisiin.

... Mahdollisia esteitä vihkimiselle ovat mm. voimassa oleva avioliitto tai lähisukulaisuus.

.... Kirkollinen vihkiminen onnistuu, kun vähintään toinen vihittävistä on rippikoulun käynyt ev.-lut. kirkon jäsen. Myös toisen on oltava joko ev.lut. kirkon tai jonkin muun kristillisen uskontokunnan jäsen. Mikäli kumpikin kuuluu kirkkoon, kummallakin on oltava rippikoulu käytynä.

... Mikäli esteitä vihkimiselle ei ole, esteettömyystodistus annetaan viikon kuluttua esteiden tutkinnan pyytämisestä.

... Esteidentutkintatodistus on voimassa neljä kuukautta.

... Vihkimistilaisuus voidaan pitää myös muualla kuin seurakunnan tiloissa. Paikasta sovitaan papin kanssa.

.... Vihkimistä täytyy olla todistamassa vähintään kaksi henkilöä.

... Siviilivihkiminen voidaan siunata kirkollisesti.

Häät Hollolan keskiaikaisessa kirkossa.