Tekstin koko
Pienennä Suurenna
Hollolan seurakunta
| Lisää   Tulosta sivu

Sovituksen kirkko 251110 02 Sovituksenkirkko joulukuussa 2010. Kuva: Tuomas Heikkilä/Isku Interior.

Sovituksenkirkko

Hollolan seurakunnan kirkko ja seurakuntakeskus Salpakankaalla

Lyhyesti

* Valmistumisvuosi 2010

* Suunnittelija Arkkitehtitoimisto Havas Rosberg Oy

* Bruttopinta-ala 4 178 m², tilavuus 24 240 m³

* Henkilömäärät: kirkkosali 360 henkilö, Martta-sali 100

henkilöä, Maria-sali 120

* Kellotornissa on kolme pronssikelloa

* Kirkon kulkuväylät ovat kynnyksettömät. Kirkkosalissa on

induktiosilmukka

* Osoite Keskuskatu 2 (Katso sijainti kartalla)

* Päivystävä suntio ja tarjoiluasiat  p. 044 524 6277

Lataa ja tulosta esite tiloista ja kuvaseinän symbolien merkityksestä

suomeksi

englanniksi

Tiloista

Sovituksenkirkon tiloissa on perinteisen kirkkosalin lisäksi mm. kirkkoherranvirasto. Lisäksi vanhaan seurakuntakeskukseen verrattaessa uusina tiloina ovat mm. toimituskappeli (Andreaksen kappeli), musiikkitila, vainajien säilytystila, hiljainen huone, päiväkerho- ja nuoriso- ja partiotilat.

Sovituksen kirkko 251110 13

Hiljainen huone. Tuomas Heikkilä/Isku Interior.

Kirkkosaliin mahtuu suuria juhlajumalanpalveluksia ajatellen sivusalit pääsaliin yhdistettäessä käytännössä 520 henkeä (pääsali 360, Martta-sali 120 ja Maria-sali 100 henkeä). Kirkkosaliin on asennettu on kuulolaitteita varten induktiosilmukka. Kynnyksettömään kirkkoon on liikuntarajoitteisten helppo saapua ja heille tarkoitettuja pysäköintipaikkoja on sekä kirkon edustalla että takana.

Sovituksen kirkko 251110 07

Nuorisotila. Tuomas Heikkilä/Isku Interior.

Rakennuksen kokonaispinta-ala on 4187 m², kerrosala 3490 m² ja tilavuus 24 240 m³.  Vertailun vuoksi mainittakoon, että vanhan seurakuntakeskuksen vastaavat tiedot ovat kerrosalan osalta 1330 m²  ja tilavuuden osalta 5500 m³.

Sovituksen kirkko 251110 04 Takkahuone. Tuomas Heikkilä/Isku Interior.

Nimestä ja arkkitehtuurista

Hollolan kirkkoneuvosto päätti, että rakennuksen nimeksi tulee Sovituksenkirkko. Keväällä 2009 kerättyjä nimiehdotuksia tuli kaikkiaan lähes 100, mutta Sovituksenkirkko -nimeä ehdotti rakennuksen pääsuunnittelijana toiminut arkkitehti Sauli Havas.

Havaksen mukaan rakennuksessa on läpikäyvänä teemana murtuma tai hajoaminen ja uudelleen ehjäksi tuleminen. Rakennusosissa ja pintojen käsittelyissä on tätä kuvastavia erilaisia siirtymälinjoja ja "halkeamia". Näkyviin halkeama on alttarin suuressa taustaseinässä, jonka lasimaalauksen on suunnitellut taiteilija, professori Reino Hietanen.  Halkeamia löytyy myös tammipuisten ovien kahvoista.

Avaintekstinä kirkkosalin oven pielessä on betoniin kirjoitettuna Matteuksen evankeliumin kohta, jossa kuvataan miten Kristuksen kuolinhetkellä kalliot halkesivat ja temppelin esirippu repesi.

L-kirjaimen muotoisen rakennuksen halkaisee sen läpäisevä 100 metriä pitkä betoniseinä. Korkeutta seinällä on kirkkosalin kohdalla 6-7 metriä. Seinässä graafinen, jossa on värillisinä kohokuvioina mäntyjä sekä erilaisia kristillisiä ja joitakin Hollolan keskiaikaiseen kirkkoon viittaavia symboleja. Seinän kuvat ovat suunnitelleet edesmennyt emeritusprofessori ja graafikko Tapani Aartomaa sekä arkkitehti Sauli Havas. Symbolien asiantuntijana on toiminut professori Vesa Nikunen. Pyhän Henrikin keskiaikaisen talvimessun nuottikuvan on seinää varten toimittanut musiikin tohtori Ilkka Taitto.

Kirkkotekstiilit on suunnitellut tekstiilitaiteilija Kristiina Nyrhinen. Ehtoollisvälineiden suunnittelusta järjestettiin yhteistyössä Lahden muotoiluinstituutin kanssa kilpailu, jonka voitti muotoilun opiskelija Emma Pyykkönen.

Kustannukset ja vanha seurakuntakeskus

Koko rakennushankkeen kustannusarvio on kaiken kaikkiaan noin 14 miljoonaa euroa, mikä sisältää mm. urku- ja kalustehankinnat Rahoitussuunnitelman mukaan omarahoitusosuus on 7,7 miljoonaa euroa ja lainarahoituksen osuus 6,3 miljoonaa euroa. Hollolan seurakunta on aiemmin ollut velaton. Seurakunta on säästänyt rakentamista varten jo vuodesta 1999 alkaen.  Kevään 2010 tilanteessa näyttää siltä, että todelliset kustannukset tulevat alittamaan kustannusarvion joillakin sadoilla tuhansilla euroilla.

Kirkkoneuvosto perusti syyskuussa 2008  työryhmän pohtimaan nykyisen vuonna 1975 valmistuneen seurakuntakeskuksen kohtaloa. Vanha rakennus ja tontti myydään purettavaksi. Alue on kaavoitettu kerrostaloalueeksi.

Sovituksenkirkkoon tutustuminen

Opas on paikalla sunnuntaisin klo 10 alkavan jumalanpalveluksen jälkeen aina klo 16:een saakka, (ei kesäsunnuntaisin).  Ryhmät voivat tutustua Sovituksenkirkkoon sopimuksen mukaan. Tiedustelut kirkkoherranvirastosta, puh. (03) 524 6600. Tervetuloa!

Kuvia, historiaa ja piirustukset

* Kuvia vuodelta 2008

* Kuvia keväältä 2009

* Kuvia syksyltä 2009

* Sovituksenkirkko keväällä 2010

* Historia - ajatuksista todeksi.

* Rakennuksen piirustukset

* Urakoitsijat

* Kuvia vihkimisjuhlasta

Etelasivu2
Eteläinen julkisivu.

Kirkkosali06052010
Kirkkosali ja Lux aeterna -alttariseinä.

Sovituksen kirkko 251110 18
Andreaksen kappeli. Taustalla Andreaksen tie -lasimaalaus. Kuva: Tuomas Heikkilä/Isku Interior.

Sovituksen kirkko 251110 22
Aulatilaa. Kuva: Tuomas Heikkilä/ Isku Interior.

TekstiSeinassa
Raamatunteksti kuvaseinässä.
OvenKahva
"Murtuma" ovenkahvassa.
Sovituksen kirkko 251110 08
Nuorisotila. Kuva: Tuomas Heikkilä Isku Interior.
Kirjan kansi
Sovituksenkirkko-kirjoja myydään 20 eurolla mm. kirkkoherranvirastossa ja Missiokaupassa.

Poutapilvi web design Oy