Sovituksenkirkolla saunotaan ja syödään jouluaattona

14.12.2017 08.10

Joulusauna.
Hollolan Sovituksenkirkolla vietetään jouluaattona jälleen Kaiken kansan joulujuhlaa. Myös Kärkölässä on samankaltainen tapahtuma.

- Suomalaiseen jouluun liittyy usein yhdessäoloa perheen tai suvun kanssa. Kaikille se ei ole mahdollista, ja meillä on Hollolan seurakunnassa lähdetty siitä, että tarjoamme halukkaille mahdollisuuden yhteisölliseen jouluviettoon. Toivomme, ettei kenenkään tarvitsisi olla jouluna yksin, ainakaan vastoin tahtoaan, toteaa diakoniatyöntekijä Anne-Mari Andersson.

Kaiken kansan joulujuhlaan voi kuka tahansa tulla viettämään joulua ilman ennakkoilmoittautumista. Aikaisempina vuosina kävijöitä on ollut laidasta laitaan, tuttuja ja ensikertalaisia.

- Myös vastikään paikkakunnalle muuttaneita perheitä, joilla ei ole ollut täällä ketään tuttavia, on osallistunut joulunviettoomme. Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita mukaan, kertoo pappi Janne Hatakka.

Kaiken kansan joulujuhla on järjestetty jo kolme kertaa Sovituksenkirkolla. Joka joulun jälkeen on pidetty palautepalaveri. Tänä jouluna seurakunta tarjoaa ensimmäisen kerran mahdollisuuden myös joulusaunaan, joka lämmitetään ennen kaikille yhteisen joulunvieton alkua.

Naisten saunavuoro alkaa kello yhdeltä ja miesten kahdelta. Varsinainen ohjelma alkaa hämärän koittaessa kello kolmelta.

Ohjelma on Anderssonin mukaan sopivan kevyt ja pääosassa on yhdessäolo.

- Saunan lisäksi ohjelmassa on ruokailua, laulua ja tietysti jouluevankeliumin lukeminen, Hatakka tarkentaa.

Järjestöiltä ja yrityksiltä toivotaan tukea

Yhdeksi illan ohjelmanumeroksi toivotaan seurakunnassa sitä, että kukin osallistuja saisi mukaansa pienen joululahjan.

- Toivomme, että saisimme paikallisilta yrityksiltä ja järjestöiltä lahjoituksia, jotta jokainen voisi saada pienen muistamisen mukaansa, Andersson sanoo.

Lahjoituksen voi antaa rahana tai tavarana, ja niistä voi ottaa yhteyttä esimerkiksi Hatakkaan tai johtavaan nuorisotyöntekijä Päivi Sivoseen. Tukijoita kiitetään myöhemmin seurakunnan sivuilla julkaistavan Facebook-videon muodossa.

- Edellisvuosien perusteella odotamme joulujuhlaan noin sataa osallistujaa, Hatakka kertoo.

Vuoden vilkkain päivä

Myös Kärkölässä järjestetään hieman vastaavanlainen aattotapahtuma. Kärkölän kappeliseurakunta kutsuu seurakuntakeskukseensa kello 16.30 kaikenikäisiä yksinäisiä sekä yksinhuoltajia lapsineen, sellaisia, jotka toivovat yhteisöllisyyttä jouluaattona.

Niin ikään Kärkölän lämminhenkisessä joulunvietossa syödään ja lauletaan joulun sanoman ympäröiminä. Kärkölässä toivotaan ennakkoilmoittautumista seurakuntatoimistoon.

Jouluaatto on Hollolan seurakunnassa vuoden vilkkain päivä. Kaikkiaan seurakunta järjestää tänä jouluaattona 18 eri tapahtumaa Kärkölästä Kuhmoisiin. Valtaosa tapahtumista on aattohartauksia, joihin yksin Hollolan kirkossa osallistuu yli 3000 joulun viettäjää. Myös hautausmaat täyttyvät kynttilöistä.

Seurakuntalaisille järjestetään Hollolan kuntakeskuksesta maksuttomat linja-autokuljetukset Hollolan kirkkoon aattohartautta ja hautausmaakäyntejä varten. Ensimmäinen lähtö on kello 11.15 ja toinen kello 14.15. Tarkemmat aikataulut ja kulkureitit löytyvät rivi-ilmoitussivulta.

Juhana Säde