Vastaus kysymyksiin seurakuntavaaleista

6.3.2018 13.59

Seurakuntavaalin logo, Minun kirkkoni
Syksyllä valitaan 33 kirkkovaltuuston jäsentä seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

Seurakuntaan on tullut jo useampia kyselyitä siitä, yhdistyvätkös puolueisiin kytköksissä olevat valitsijayhdistykset yli kuntarajojen, vai tuleeko kappeliseurakunnista omia paikallisia, sitoutumattomia valitsijayhdistyksiä?

Vastaus: Emme tiedä, sillä seurakunta tarjoaa vain puitteet.

Seurakuntalaiset ovat täysin vapaita muodostamaan millaisia valitsijayhdistyksiä seurakunnan alueella haluavat, koko seurakunnan kattavia tai kuntakohtaisia, aatteellisia tai sitoutumattomia. Pääsääntöisesti valitsijayhdistysten taustalla on jokin puoluepoliittinen yhteisö, mutta sitoutumattomilla on aina ollut myös oma vahva listansa.
Se on tiedossa aiemmasta, että Hämeenkosken kappeliseurakunnan ehdokkaat ovat sulautuneet aina isompaan, puoluetaustaiseen valitsijayhdistykseen, eikä esim. Hämeenkoski-valitsijayhdistystä ole ollut omalla ehdokaslistalla koskaan kirkkovaltuustossa.

Valitsijayhdistysten perustamisasiakirjat tulee jättää seurakunnalle 17.9.2018 mennessä, eli aikaa kyllä on verkostoitua ja miettiä vaikka sitä oman valitsijayhdistyksen perustamista.

Edellisissä seurakuntavaaleissa yksin Hollolassa ääniään antoi n. 2500 seurakuntalaista, joista yli puolet ennakkoon. Vaalilautakunta valitaan näillä näkymin huhtikuun 10. päivä. Vaalilautakuntaan kuuluvat eivät voi asettua ehdolle.

Varsinainen vaalipäivä on 18.11.2018. Vaalitapa on suhteellinen, joten kukin annettu ääni kasautuu valitsijayhdistyksen hyödyksi vaikka äänestetty ehdokas ei tulisikaan valituksi kirkkovaltuustoon.