Suomen Kanttorikuoro Sovituksenkirkossa ma 19.11.

18.10.2018 15.05

kanttorikuoro

Suomen Kanttorikuoro – Chorus Cantorum Finlandiae

Ma 19.11.2018 klo 18

Hollolan Sovituksenkirkossa, Keskuskatu 2

Lauluja iltaan ja yöhön

Johtaa Raphael Immoos (Sveitsi)

Suomen Kanttorikuoron juuret ulottuvat vuoteen 1892, jolloin ensimmäisen kerran esiintyi ”Kanttorikööri”, kanttoreiden mieskuoro. Kuoro on konsertoinut historiansa aikana Suomessa yli 500 kertaa. Viime vuosina kuoron konserteissa on ollut kolme musiikillista peruspilaria: tutut, perinteiset hengelliset laulut ja virret, klassiset kirkkomusiikkiteokset sekä uusi hengellinen kuoromusiikki.

Vuonna 1910 kuoro rekisteröityi, mutta sotien aikana toiminta hiljeni. Vuonna 1948 perustettiin Suomen Kanttorikuoro - Chorus Cantorum Finlandiæ ry, joka jatkoi kuoroedeltäjänsä toimintaa. Tästä lähtien Suomen Kanttorikuoro on ollut ympäri Suomea periodimaisesti (3-4 krt / vuosi) kokoontuva kuoro, jonka tehtävänä on esittää tasokasta hengellistä musiikkia laadukkaasti. Vuonna 2007 kuoron toiminnassa tapahtui merkittävä muutos, kun virkakunnan naisistumisen myötä kuoron rivit päätettiin avata myös naisille. Siitä lähtien kuoro on toiminut sekakuorona. Valmistuneiden kanttoreiden lisäksi kuoron riveissä on laulanut myös kirkkomusiikin opiskelijoita.

Kuoro on konsertoinut historiansa aikana Suomessa yli 500 kertaa. Ulkomailla kuoro on esiintynyt useissa Euroopan maissa sekä Yhdysvalloissa.

Suomen Kanttorikuoron vierailevana johtajana konsertissa on sveitsiläinen Raphael Immoos. Hän on kuoronjohdon professori ja useiden vokaaliyhtyeitten johtaja Luoteis-Sveitsin ammattikorkeakoulun musiikkikorkeakoulussa Baselissa. Tätä ennen hän toimi Baselin Eurooppalaisen Nuorisokuorofestivaalin (Europäisches Jugendchor Festival) asiantuntijatehtävissä. 2000 - 2013 hän johti Baselin Akateemista orkesteria ja vuoteen 2013 asti uuteen musiikkiin keskittynyttä lauluyhtyettä Cappella Novaa. Vuonna 2013 Raphael Immoos siirtyi Fritz Näfin seuraajana Basler Madrigalisten -kuoron johtajaksi (www.basler-madrigalisten.ch).

Yksi kuorokapellimestarin erityisiä kiinnostuksen kohteita on tutkia ja nostaa esille 1600-1700-lukujen vähän esitettyjä teoksia. Toisaalta Immoos on satsannut uuteen musiikkiin lukuisine kantaesityksineen säveltäjäniminä mm. Thomas Jennefelt (S), Frederico Zimmermann Aranha (BR), Barry Mills (GB), Yuri Lanyuk (UKR), Georg Friedrich Haas (A), Andreas Fervers (D), Eric Oña (AR) Hans-Martin Linde (D/CH) sekä sveitsiläiset Thüring Bräm, Caspar Diethelm, Christian Henking, Javier Hagen, Beat Gysin, Mela Meierhans, Rudolf Jaggi, Michel Roth, Thomas Kessler, Alfred Knüsel, Rudolf Moser u.a.

Immoosin monipuolista työskentelyä on taltioitu lukuisin levytyksin ja radionauhoituksin. Hän vierailee säännöllisesti kuorojen ja orkestereiden johtajana eri maissa.