Hollolan kirkkoherra valitaan kansanvaalilla

23.11.2018 13.51

lipuke_1_S.jpg

Hollolan seurakunnan kirkkoneuvosto on päättänyt, että seurakuntalaiset äänestävät seurakunnalle uuden kirkkoherran välittömällä vaalitavalla, eli ns. suoralla kansanvaalilla.

Välillistä vaalitapaa, jossa vastavalitut 33 kirkkovaltuuston jäsentä olisivat äänestäneet ensi keväänä uuden kirkkoherran, kannatti lopulta kolme kirkkoneuvoston jäsentä. Enemmistö näki parempana perinteisen ratkaisun, jossa kaikilla 18 vuotta täyttäneillä seurakunnan jäsenillä on mahdollisuus äänestää.

Päijät-Hämeen kolmessa viimeisessä kirkkoherranvaalissa Heinolan ja Salpausselän seurakunnat valitsivat kirkkoherransa luottamushenkilöiden kesken toimitetulla välillisellä vaalilla, kun taas Nastolassa toimitettiin välitön vaali.

Lopullisen päätöksen vaalitavasta tekee Tampereen hiippakunnan tuomiokapituli, mutta lähes poikkeuksetta se kunnioittaa paikallisseurakunnan hallintoelimen lausumaa toivetta.

Kirkkoneuvosto lausui myös, että Hollolan kirkkoherran viran erityistarpeita ovat muun muassa tasapuolisuus ja kuunteleva Raamattuun sitoutuva hengellinen johtajuus, taito toimia suunnan näyttäjänä, yhteistyökyky, hyvät viestinnälliset taidot, henkilöstöhallinnon osaaminen sekä taloushallinnon tuntemus ja kokemus.

Hollolan seurakunta toimii neljän kunnan alueella ja sillä on jäseniä yli 25 000. Vakinaisia työntekijöitä on noin 90. Juuri toimitettujen seurakuntavaalien äänestysprosentti oli seurakunnassa ennätykselliset 19,1 prosenttia. Vaikka kirkkoherranvaaleissa äänestysvilkkaus on ollut seurakuntavaaleja laimeampaa, liikuttanee sekin paljon seurakuntalaista uurnille.

Vuodesta 2007 Hollolan seurakunnan kirkkoherrana toiminut Antti Lahtinen jää eläkkeelle 1.4.2019. Sitä edeltävälle lomajaksolle hän jää jo joulukuun alussa. Kevätkaudella kirkkoherran sijaisena toimii, jos tuomiokapituli vahvistaa kirkkoneuvoston esityksen mukaisen virkanimityksen, Hämeenkosken kappalainen Leevi Ruonakoski. Ja jos Ruonakoski siirtyy vs. kirkkoherraksi, Hämeenkosken kappalaista sijaistamaan palkataan eläkkeellä oleva rovasti Matti Piispanen.

(Tarkennus 3.12.2018: pappien sijaisuuksista päättää virallisesti ja viime kädessä tuomiokapituli sen jälkeen, kun kirkkoneuvosto on esittänyt asiaa tuomiokapitulille)