Leipzigin pruuvi 1722 -urkukonsertti

.

Padasjoen kirkko

Ensi vuonna tulee kuluneeksi tasan 300 vuotta siitä, kun eräs kyseenalainen hakija valittiin Leipzigin Tuomaskirkon kanttoriksi. Professori Timo Kiiskisen konsertissa kuullaan Leipzigin Tuomaskanttorin virkaan hakeneiden sävellyksiä ja sovituksia.

5.7.1722 kohtasi Leipzigin seurakuntaa suru-uutinen: Yli 20 vuotta uskollisesti palvellut kanttori Johann Kuhnau vaihtoi instrumenttinsa uruista äkillisesti taivaalliseksi harpuksi. Tuomaskirkko ja Tuomaskoulu joutuivat etsimään uutta kanttoria. Hakijoista ei tällä kerralla ollut pulaa. Itse Georg Philipp Telemann Hampurista antoi esitysnäytteensä jo elokuussa 1722. Muita hakijoita virkaan olivat mm. Christoph Graupner Darmstadtista, Johann Friedrich Fasch Zerbstistä, Georg Friedrich Kaufmann Merseburgista sekä Johann Sebastian Bach Köthenistä. Hakuprosessi sai yllättäviä käänteitä - mitä tapahtui, miksi lopputulos oli tällainen?

Leipzigin konsistori on päättänyt seurakunnan laatuhankkeeseen liittyen järjestää hakuprosessista selvitystilaisuuden musiikkinäytteineen Padasjoen kirkossa perjantaina 12. päivänä elokuuta 2022 klo 19.00. Auditoijaksi saapuu Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin professori Timo Kiiskinen. Hän antaa kokoontuvalle seurakunnalle esityksen ja selvityksen tapahtuneesta. Tervetuloa kuuntelemaan! Vapaa pääsy. Ohjelma 10 euroa käteisellä.
  • Musiikki Musiikki