Kärkölän kirkko

Kirkkotie 7, 16610 Kärkölä

Kirkko on avoinna hiljentymistä ja tutustumista varten tiekirkkoaikana maanantaista perjantaihin klo 9-15 ja sunnuntaisin klo 10-18.

Kärkölän kirkko

Nykyisen tiilikirkon on suunnitellut ylitirehtööri L.I. Lindqvist. Kirkkoa rakennettiin vuosina 1887-1889 ja se vihittiin käyttöönsä Mikkelinpäivänä vuonna 1889.

Kirkkoon mahtuu noin 400 kirkkovierasta.

Liikuntaesteisiä varten on kulkuluiska kirkon takaosan sisäänkäynnissä, parkkipaikan puolelta. Kirkossa on induktiosilmukka, joka välittää äänentoiston kuulolaitteisiin.

Toimitusten sekä kirkon esittelyjen varaukset Kärkölän seurakuntatoimistosta karkolan.seurakunta@evl.fi
puh. 050 372 5030 ma-pe klo 9-13  ja 13-14.

Kirkon historiaa

Tiedot ensimmäisestä kirkosta ovat puutteellisia koska Hollolan pappilan tulipalossa
tuhoutui Kärkölää koskevia tietoja.
Toisen kirkon suunnitteli ja rakensi Kärkölään vuonna 1754 kirkonrakentaja Arvi Junkkari.
Puurakenteinen, pohjamalliltaan ristikirkko, liittyi tyyliltään 1700-luvun keskivaiheen
suorasukaiseen, kansanomaisen kauniiseen perinteeseen. Kirkko purettiin vuonna 1901
ja hirsistä rakennettiin Järvelän ensimmäinen kansakoulu.
Kirkon pronssiin valettu pienoismalli on entisellä sijaintipaikalla vanhalla hautausmaalla.

1887-1889 ja se vihittiin käyttöönsä Mikkelinpäivänä vuonna 1889.
Kirkko on rakennusmalliltaan poikkilaivainen, tornillinen pitkäkirkko, tyyliltään uusgoottilainen
ja poikkeaa selkeästi rakennustyyliltään Päijät-Hämeen keskiaikaisten harmaakivikirkkojen
joukosta. Kirkon suuret  pyörökaariset ikkunat antavat runsaasti valoa kirkkotilaan ja
vaaleasävyiset värit lisäävät valoisuutta.
Vanhan kirkon kellot siirrettiin uuden kirkon kellotapuliin. Myös tuntemattoman taiteilijan
maalaama alttaritaulu sekä valaisimet siirrettiin uuteen kirkkoon.
Nykyiset 26-äänikertaiset urut on hankittu vuonna 1966 Kangasalan Urkutehtaalta.

Viimeinen suuri peruskorjaus toteutettiin vuonna 1989 kirkon 100-vuotisjuhliin.
Peruskorjauksen suunnittelija oli Arkkitehtitoimisto Eero Raatikainen.
Lähtökohdaksi otettiin kirkon saattaminen mahdollisimman lähelle alkuperäistä asuaan.
Kirkon penkit, lämmitysjärjestelmä ja sähköt uusittiin.
Kärköläläiset naisjärjestöt lahjoittivat täydellisen kirkkotekstiilisarjan kirkon 100-vuotisjuhliin.

Kirkkotie 7, 16610 Kärkölä

Johannes Kastajan päivä
Ville Särkkä, Kirsi Skantz-Viljakainen.

Kirkkotie 7, 16610 Kärkölä

Musiikkia Suvi-illassa -konsertti

Maria Sirén, sopraano, Kirsi Skantz-Viljakainen, piano ja urut sekä Ulla ja Svante Arvedson, nokkahuilut.
Vapaa pääsy. Ohjelma 10 €.