Häät

Rakkautta kannattaa juhlia. Avioliittoon vihkiminen on kahdenvälinen oikeustoimi, mutta papin edessä tehty lupaus on myös kaunis sitoutumisen ele. Juhlahetkessä voi olla mukana vain pari läheistä tai paljon ystäviä ja sukulaisia. Ikimuistoiset häät voi järjestää halutessaan pienimuotoisesti ja ilman suuria järjestelyjä. Hollolan seurakunta tarjoaa jäsenilleen kirkkotilan käyttöön ilmaiseksi.

Vihkipaikasta, -ajasta, -papista ja -kanttorista sovitaan kirkkoherranviraston tai alueellisen seurakuntatoimiston kanssa. Jos vihkimiseen on pidempi aika, papin ja kanttorin nimi voidaan ilmoittaa vasta lähempänä toimitusta.

Kirkollinen vihkiminen on luonteeltaan seurakunnan jumalanpalvelus, joka etenee papin johdolla. Toimituksessa käytetään siihen sopivaa musiikkia. Vihkipari sopii kanttorin kanssa häämusiikista etukäteen.

Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on, että sekä morsian että sulhanen ovat rippikoulun käyneitä ev.-lut. kirkon jäseniä tai toinen on rippikoulun käynyt ev.-lut. kirkon jäsen ja toinen kuuluu muuhun kristilliseen kirkkokuntaan. Samaa sukupuolta olevien avioliitto on mahdollista solmia vain siviilivihkimisenä, mutta siihen liittyvä esteiden tutkinta voidaan tehdä myös seurakunnassa (1.3.2017 alkaen).

 

Pappi ja kanttori

Hollolan seurakunta huolehtii tilaisuuden toimittajista, eli papista, kanttorista ja suntiosta. Yleensä vihkimisen toimittajaksi valikoituu yksi juhlapäivänä työvuorossa olevista papeista. Hääpari saa myös esittää toiveensa vihkivästä papista. Vihkipappina voi toimia myös tuttu pappi jostain toisesta seurakunnasta. Kanttori tulee yleensä siitä seurakunnasta, jonka kirkossa vihkiminen tapahtuu.

Papin, kanttorin ja suntion palvelukset ovat maksuttomia. Mikäli halutaan pappi tai kanttori jostakin muualta kuin Hollolan seurakunnasta, tulee vihkiparin itse pyytää häntä. Tästä järjestelystä tulee ajoissa ilmoittaa kirkkoherranvirastoon. Tällöin mahdollisista matkakuluista huolehtii häiden järjestäjä.

 

Häiden musiikista

Musiikilla on tärkeä osa vihkimisessä sekä avioliiton kirkollisessa siunaamisessa. Alku- ja loppumusiikit, virret sekä muu musiikki tekevät tilaisuudesta juhlavan sekä juuri teidän näköisenne tilaisuuden. Perinteisesti vihkitilaisuudessa on alku- ja loppumusiikki sekä lisäksi yleensä myös virsi tai muu musiikkiesitys.  

Musiikkivaihtoehtoja häihin on monenlaisia. Vaihtoehtoja on tutuista kappeleista harvinaisempiin, mahtipontisista marsseista rauhallisempiin kappaleisiin. Jokaisella kanttorillamme on monipuolinen ohjelmisto, josta löytyy varmasti mieluisat häämusiikkivalinnat. Musiikin ei myöskään välttämättä tule olla urkumusiikkia: häämarsseja voi soittaa myös esimerkiksi pianolla tai vaikkapa jousikvartetilla. Toisaalta uruilla pystyy soittamaan monipuolisesti myös musiikkia, joka on alun perin muuta kuin urkumusiikkia. 

Tilaisuuden musiikista kannattaa viestitellä kanttorin kanssa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, niin kanttori ehtii tarvittaessa harjoitella häämarssitoiveitanne. Kaikkien kanttorien ohjelmisto ei myöskään ole täysin samanlainen, joten välttämättä haluamanne kappale ei löydy kanttorinne ohjelmistosta. Mikäli aikataulullisista syistä kanttorilla ei ole aikaa opetella haluamaanne kappaletta, löytyy häneltä ohjelmistosta jonkin vastaavanlainen korvaava kappale. Olkaa rohkeasti yhteydessä kanttoriinne, autamme mielellämme musiikkivalinnoissa! 

Kanttorien yhteystiedot löydät täältä: Kanttorit - Hollolan seurakunta

 

Häihin sopivia virsiä

Yleensä vihkitilaisuudessa lauletaan yksi virsi. Virsikirjassa on kaksi osastoa vihkitilaisuutta varten: virret 238-241 sekä 816-824. Vihkitilaisuuden virren ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla näistä kummastakaan osastosta, vaan muutkin virret käyvät varsin hyvin – esimerkiksi kiitos-, luomakunta sekä perheaiheiset virret ovat suosittuja. Virsikirjan virsiin voit tutustua esimerkiksi verkkovirsikirjan (Virsikirja.fi - virsikirja verkossa) kautta.

Suosittuja vihkivirsiä ovat olleet esimerkiksi: 

822 Se tuntee onnen syvän  

  • Tässä virressä on Suvivirren sävelmä, mutta sanat on tehty avioliiton solmimista ajatellen. 

818 Kaiken hyvän antaja 

240 Herra, kaiken onnen tuoja 

571 Jo joutui armas aika 

462 Soi kunniaksi Luojan 

517 Herra kädelläsi 

135 Jumala loi 

332 Herraa hyvää kiittäkää 

932 Oi ihmeellistä armoa (Amazing grace) 

Häämarsseja

Häämarsseja valitaan tilaisuuteen yleensä kaksi, sillä ne sekä aloittavat että päättävät vihkitilaisuuden.

Suosittuja häämarsseja ovat olleet esimerkiksi:

  • Felix Mendelssohn: Häämarssi (näytelmästä Kesäyön unelma) 
  • Toivo Kuula: Häämarssi 
  • Erkki Melartin: Juhlamarssi (näytelmästä Prinsessa Ruusunen) 
  • Richard Wagner: Morsiuskuoro 
  • Edward Elgar: Pomp and circumstances: Land of hope and glory 
  • Johann Pachelbel: Canon in D 
  • Johann Sebastian Bach: Preludi C-duuri, BWV 553 
  • Johann Sebastian Bach: Jesu bleibet meine freude, BWV 147 
  • Jeremiah Clarke: Trumpet voluntary 
  • Marko Hakanpää: Trumpettisävelmä 
  • Henry Purcell: Trumpet tune  

Sukunimen valinta

> Tietoa puolisoiden ja lasten sukunimen valinnasta

 

Tiesitkö, että...

... Varsinaista kihlausaikaa ei tarvita.

... Esteiden tutkinnassa varmistetaan, että parilla on oikeus mennä naimisiin.

... Mahdollisia esteitä vihkimiselle ovat mm. voimassa oleva avioliitto tai lähisukulaisuus.

.... Kirkollinen vihkiminen onnistuu, kun vähintään toinen vihittävistä on rippikoulun käynyt ev.-lut. kirkon jäsen. Myös toisen on oltava joko ev.lut. kirkon tai jonkin muun kristillisen uskontokunnan jäsen. Mikäli kumpikin kuuluu kirkkoon, kummallakin on oltava rippikoulu käytynä.

... Mikäli esteitä vihkimiselle ei ole, esteettömyystodistus annetaan viikon kuluttua esteiden tutkinnan pyytämisestä.

... Esteidentutkintatodistus on voimassa neljä kuukautta.

... Vihkimistilaisuus voidaan pitää myös muualla kuin seurakunnan tiloissa. Paikasta sovitaan papin kanssa.

.... Vihkimistä täytyy olla todistamassa vähintään kaksi henkilöä.

... Siviilivihkiminen voidaan siunata kirkollisesti.

Häät Hollolan keskiaikaisessa kirkossa.
Häät Hollolan keskiaikaisessa kirkossa.

Avioliitto solmitaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Siviilivihkimisen jälkeen liitto voidaan siunata kirkossa.

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin

Ennen vihkimistä avioliiton esteet on tutkittava. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu, ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkinnan voi hoitaa ev.lut.kirkon asiointipalvelussa.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Vihkiminen voi olla pienimuotoinen, intiimi tilaisuus, ja se voidaan toteuttaa myös muussa tilassa kuin kirkossa. Yhtä lailla kirkko saa täyttyä häävieraista ja perinteistä. Tähän on koottu käytännön asioita, jotka on hyvä huomioida, kun alatte suunnitella kirkkohäitä.

Häätavat kirkossa

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku

Mikäli avioliittonne on solmittu aiemmin Digi- ja väestötietovirastossa, se voidaan siunata kirkossa tai muussa toivomassanne paikassa. Avioliiton siunaaminen muistuttaa hyvin paljon kirkollista vihkimistä. Mutta nyt siunausta pyydetään jo solmitulle avioliitolle.

Avioliiton siunaaminen