Padasjoen kirkko

Laivarannantie 1, 17500 Padasjoki

Padasjoen kirkko

Padasjoen nykyinen kirkkorakennus on tiilestä rakennettu tornillinen pitkäkirkko, jonka muuraaminen alkoi vuonna 1926. Kirkko valmistui ja vihittiin käyttöön vuonna 1928. Sankarihaudan muistomerkin on suunnitellut T. A. Tulokas. Sankarihautausmaalla on 168 hautaa.

Korkeasta ikkunasta kirkkosaliin lankeava valo muistuttaa seurakuntaa Jeesuksen ylösnousemuksesta ja tulevasta taivaan kirkkaudesta. Kirkon alttaritaulu on pelastettu edellisen kirkon palosta. Alttaritaulun on maalannut Alexandra Frosterus-Såltin ja sen aiheena on Jeesuksen ylösnousemus.

Myös kattokruunut, seinälampetit, alttarin kynttilänjalat, ja saarnatuolin kirjaliina on pelastettu edellisen kirkon tulipalosta 1924. Arvokkaimmat turvaan saaduista kirkkotekstiileistä ovat kuitenkin messukasukat vuosilta 1734 ja 1846.

Padasjoen kirkon ensimmäiset urut valmistuivat vuonna 1947. Kangasalan urkutehtaan rakentamissa uruissa oli pneumaattinen koneisto ja 14+2 äänikertaa. Vuonna 2001 otettiin käyttöön uudet Sotkamon urkurakentajien valmistamat 26 äänikertaiset urut. Ne ovat mekaaniset ja tyyliltään edustavat varhaisromantiikkaa.

Kirkon eteisessä tulijan toivottaa tervetulleeksi teksti: "Minun huonettani on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi." Jes. 56:7. Kerrallaan kirkkoon mahtuu 600 ihmistä.

Laivarannantie 1, 17500 Padasjoki

Uskonpuhdistuksen muistopäivä
Arrakoski - Kaukela kirkkopyhä
Ari Pelkonen, Natalia Mäkinen.

Laivarannantie 1, 17500 Padasjoki