Sovituksenkirkko (Hollola)

Church of Reconciliation

Keskuskatu 2, 15870 Hollola

Kirkkoherranvirasto on avoinna ma-pe klo 9-14. Muuten tilat ovat avoinna tilaisuuksien mukaan. Opas on paikalla sunnuntaisin klo 9.30-12.30 (ei kesäsunnuntaisin). Ryhmät voivat tutustua Sovituksenkirkkoon sopimuksen mukaan. Tiedustelut kirkkoherranvirastosta, puh. (03) 524 6600.

Sovituksenkirkko (Hollola)

Vuonna 2010 valmistuneen Sovituksenkirkon tiloissa on perinteisen kirkkosalin lisäksi mm. kirkkoherranvirasto, toimituskappeli (Andreaksen kappeli), musiikkitila, vainajien säilytystila, hiljainen huone, päiväkerho- ja nuoriso- ja partiotilat.

Kirkkosaliin mahtuu suuria sivusalit pääsaliin yhdistettäessä käytännössä 520 henkeä (pääsali 360, Martta-sali 80 ja Maria-sali 100 henkeä). Martta-salissa on vuodesta 2018 alkaen toiminut arkisin Amican lounasravintola.

Rakennuksen kokonaispinta-ala on 4187 m², kerrosala 3490 m² ja tilavuus 24 240 m³.  .

Pääarkkitehti Sauli Havaksen mukaan rakennuksessa on läpikäyvänä teemana murtuma tai hajoaminen ja uudelleen ehjäksi tuleminen. Rakennusosissa ja pintojen käsittelyissä on tätä kuvastavia erilaisia siirtymälinjoja ja "halkeamia". Näkyviin halkeama on alttarin suuressa taustaseinässä, jonka lasimaalauksen on suunnitellut taiteilija, professori Reino Hietanen.  Halkeamia löytyy myös tammipuisten ovien kahvoista.

Avaintekstinä kirkkosalin oven pielessä on betoniin kirjoitettuna Matteuksen evankeliumin kohta, jossa kuvataan miten Kristuksen kuolinhetkellä kalliot halkesivat ja temppelin esirippu repesi.

L-kirjaimen muotoisen rakennuksen halkaisee sen läpäisevä 100 metriä pitkä betoniseinä. Korkeutta seinällä on kirkkosalin kohdalla 6-7 metriä. Seinässä graafinen, jossa on värillisinä kohokuvioina mäntyjä sekä erilaisia kristillisiä ja joitakin Hollolan keskiaikaiseen kirkkoon viittaavia symboleja. Seinän kuvat ovat suunnitelleet edesmennyt emeritusprofessori ja graafikko Tapani Aartomaa sekä arkkitehti Sauli Havas. Symbolien asiantuntijana on toiminut professori Vesa Nikunen. Pyhän Henrikin keskiaikaisen talvimessun nuottikuvan on seinää varten toimittanut musiikin tohtori Ilkka Taitto.

Kirkkotekstiilit on suunnitellut tekstiilitaiteilija Kristiina Nyrhinen. Ehtoollisvälineiden suunnittelusta järjestettiin yhteistyössä Lahden muotoiluinstituutin kanssa kilpailu, jonka voitti muotoilun opiskelija Emma Pyykkönen.

Kellotornissa on kolme pronssikelloa.

Kirkkosaliin on asennettu on kuulolaitteita varten induktiosilmukka. Kynnyksettömään kirkkoon on liikuntarajoitteisten helppo saapua ja heille tarkoitettuja pysäköintipaikkoja on sekä kirkon edustalla että takana.

* Päivystävä suntio (ovien avaus) p. 044 524 6277

* Sovituksenkirkon tarjoiluhinnasto

Oivasta löydät elintarvikevalvonnan tulokset Sovituksenkirkosta:

Wi-Fi

Keskuskatu 2, 15870 Hollola