Piispa Repo vierailee miesten kotaillassa

30.6.2017 14.24

Matti_9801_THUMB.jpg
Kuhmoisten Miesten Kotailtojen aloittamisesta on kulunut jo 10 vuotta.

Ensimmäisen kerran illanviettoon kokoonnuttiin 12.7.2007, ja siitä lähtien kotailtoja on järjestetty kerran kuukaudessa. Ensimmäisenä vuotena kaikki kotaillat pidettiin kodissa, mistä tapahtuma sai nimensä.

Kuhmoislainen Risto Ojala on alusta saakka toiminut eräänlaisena kotaisäntänä. Hänen mukaansa iltojen alkuperäinen ajatus lähti siitä, että kun miehet kokoontuvat usein metsästysseurojensa parissa, voisi kota olla heille luonteva paikka viettää iltaa myös muutoin. Pian kodat kävivät kuitenkin pieniksi ja iltoja ryhdyttiin viettämään kodeissa.

Ojala kertoo, että kotaillat ovat muuttuneet ajan saatossa jonkin verran. Nykymuodossaan ohjelmarunko alkaa kimppakyydillä, joka lähtee illanviettopaikkaan seurakuntakodilta. Paikanpäällä pääosassa on aluksi seurustelun sakramentti. Tarjolla on grillimakkaraa ja mehua. Sen jälkeen talon isäntä, tai usein kotiseutuneuvos Seppo Unnaslahti, esittelee paikan. Vierailijan puheenvuoron jälkeen pidetään vielä hartaus.

Heinäkuussa järjestettävä kotailta on 123:s, ja koska kotailtojen pitopaikat vaihtelevat, niitä on järjestetty jo 90 eri paikassa. Kaikki Kuhmoisten kylät on kierretty, mutta välillä on käyty myös naapuriseurakuntien vieraana. Puhujia illoissa on vieraillut yli 140 miestä.

Juhlavieraana piispa Repo

Kymmenvuotisjuhlan kunniaksi heinäkuun kotailtaan on kutsuttu päävieraaksi Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo. Hän on vieraillut kotaillassa kerran aiemminkin, kuin myös padasjoelta kotoisin oleva kenttäpiispa Pekka Särkiö.

Kotaisäntä Ojala kertoo, että muutoin kirkonmiehiä on kutsuttu kotailtaan harvoin. Enemmistö vierailijoista on ollut eri alojen asiantuntijoita, jotka ovat kertoneet elämäntyöstään ja elämästään. Puheenvuoron jälkeen on aina ollut tilaa myös keskusteluille. Miehiä kotailloissa on ollut keskimäärin viitisenkymmentä, parhaimmillaan toista sataa.

Kymmenvuotisjuhlakotailtaan toivotaan osallistujiksi myös aikaisempia kotailtavieraita ja puhujia. Juhlakotailta pidetään perjantaina 14.7. kello 18-20.30 Kuhmoisten Koulukeskuksen liikuntasalissa, Länkipohjantie 64.