Seppeleitä, havuristejä ja kunniavartiostoja sankarihaudoille

21.11.2017 14.47

Kuhmoinen Sankarihauta_M.jpg
Satavuotisen Suomen kunniaksi Hollolan seurakunnan sankarihautausmailla muistetaan itsenäisyyspäivänä sankarivainajia erityisillä huomionosoituksilla. Hollolan seurakunnan nykyiseltä toimialueelta kuoli viime sodissa kaikkiaan 763 miestä ja naista.

Hollolan Kirkonseudun Maatalousnaiset valmistivat tänään 222 sinivalkorusetillista havuristiä, jotka asetellaan Hollolan kirkon sankarihaudoille itsenäisyyspäivänä.

Maatalousnaiset talkoilivat havuristit yhteistyössä Hollolan seurakunnan kanssa. Havut lahjoitti Eija Nummela, koska hänen kotitaloudessaan oli sopivasti metsäharvennus työn alla. Osassa seurakuntaa jokaiselle sankarihaudalle toimitetaan oma seppele, mutta Hollolan kantaseurakunnassa päädyttiin lopulta talkoilla tehtyihin havuristeihin.

Lahdessa kukkakaupat järjestivät havuseppeleidentekotalkoita, ja seppeleitä valmistui lopulta niin  paljon, että osa lahjoitettiin ystävällisesti Hollolan kappeliseurakunnille.

Kuhmoislaiset, joiden riveihin toinen maailmansota jätti 214 sankarivainajan aukon, ottivat kiitollisina vastaan Lahden kukkakaupoissa talkoillut ylimääräiset havuseppeleet. Myös Hämeenkosken kirkon 62 sankarihaudalle havuseppeleet on saatu Lahdesta.

Padasjoella paikalliset järjestöt kustantavat kukkakaupasta hankitut seppeleet jokaiselle 168 sankarihaudalle.

Kärkölässä havuseppeleiden asettamisen haudalle sijaan jokaiselle sankarihautausmaan 90 haudalle lasketaan kukat ja jokaisella haudalla  seisoo  kunniavartija. Vapaaehtoiset kärköläläiset Sirpa Kaalikoski ja Marja Liljendahl ovat vastanneet kunniavartioiden hankkimisesta. Sankarihautausmaan lisäksi on Kärkölässä haudattu sukuhautoihin  seitsemän sankarivainajaa.

Myös kunniavartioiduille muistomerkeille, sankaripatsaalle ja Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkille, lasketaan kunnianosoituksena perinteisesti seppeleet, kuten muuallakin seurakunnassa.

Itsenäisyyspäivää juhlistetaan seurakunnassa myös liputuksin ja mahdollisuuksien mukaan juhlavalaistuksin. Myös partiolaisilla on omat, itsenäisyyspäivään liittyvät perinteensä kirkoissa ja sankarihaudoilla.

Itsenäisyyspäivänä 6.12. klo 10 pidetään Hollolan, Kärkölän, Hämeenkosken, Padasjoen ja Kuhmoisten kirkoissa juhlajumalanpalvelus. Sen jälkeen sankarihaudoilla lasketaan seppeleet.

Osassa paikkakuntia kunnan juhlatilaisuus järjestetään heti jumalanpalveluksen jälkeen, osassa vasta myöhemmin iltapäivällä.

Juhana Säde

(Tiedotetta tarkennettu Kärkölän osalta 22.11. klo 9.30)