Seurakunta elää ja toimii myös koronapoikkeusolojen aikana

(päivitetty 24.3.2021)

 

Päijät-Häme leviämisvaiheessa - uusimmat rajoitukset 30.4.2021 asti.

Huom! Jumalanpalvelukset siis edelleen verkossa maaliskuussa 2021 ja valtaosa toiminnasta on keskeytetty 30.4.2021 saakka. Ks. alta lisätietoa.

 

Jumalanpalvelukset toimitetaan edelleen 31.3.2021 saakka kirkoissa ilman läsnäolevaa seurakuntaa. Ne voi katsoa verkossa osoitteessa www.facebook.com/hollolanseurakunta

Livelähetykset sunnuntaisin klo 10 ja tallenne säilytetään verkossa viikon.

Kirkot avoinna sunnuntaisin

Kaikki kirkot (ei kuitenkaan Vesikansan srk-koti) ovat avoinna hiljentymistä ja rukousta varten sunnuntaisin klo 11-13 ainakin 23.2.-30.4.2021. Paikalla on pappi ja suntio. Mahdollisuus yksityiseen ehtoolliseen.

Mahdollisuus ehtoolliseen

Striimaus- eli livelähetysjumalanpalveluksen jälkeen on samassa kirkossa mahdollisuus ehtoolliseen 31.1. alkaen ainakin 30.4. saakka. Muissa kirkoissa yksityistä ehtoollista voi pyytää paikalla olevalta papilta sunnuntaisin klo 11-13.

Kokoava toiminta keskeytetty

Lähes kaikki seurakunnan kokoava toiminta on muutoin keskeytetty. Eläkeikäisten kerho, kuorot ja aikuisten ryhmät (mm. raamattupiirit ja saunaillat) on peruttu koko kevään ajaksi. Ainoastaan perhe- ja päiväkerhot voivat toistaiseksi jatkaa toimintaansa, ja nekin toimivat pääsääntöisesti ulkona.

Seurakunnan virastot palvelevat asiakkaita sähköisesti ja puhelimitse.

Sovituksenkirkon lounasravintola on suljettu ajalla 8.3. - 18.4.2021.

Seurakunta suosittelee edelleen hyvää hygieniaa sekä yli 12-vuotiaden osalta suojamaskien käyttöä kaikissa tilanteissa, joissa on lähikontakteja.

Apua ja tukea tarjolla

Kirkon keskusteluapua tarjolla esimerkiksi Palvelevassa Puhelimessa, jossa vastataan numerossa p. 0400 221 180. Palvelu on avoinna joka ilta klo 18 - 24. (operaattorisi veloittaa puhelusta liittymäsopimuksesi mukaan pvm/mpm). Sen lisäksi palveleva kirje ja palveleva netti löytyvät verkosta osoitteesta evl.fi/kirkonkeskusteluapu

Palveleva chatti palvelee samassa osoitteessa ma-pe klo 12-20.

Seurakunnan omat papit päivystävät puhelimessa ma-to klo 10–13 puh. (03) 524 6611.

Diakoniatyö palvelee myös poikkeusoloissa, vaikka avoin päivystysvastaanotto on suljettu. Yhteyden diakoniatyöntekijään saa talous-, sielunhoito-, elämänhallinta- ja kriisiasioissa puhelimitse. Kaikki yhteystiedot löytyvät parhaiten verkko-osoitteesta: www.hollolanseurakunta.fi

Hää-, kaste- ja hautajaistilaisuuksiin 6 henkilöä

Kirkollisten toimitusten osallistujamäärä on enintään 6 ihmistä, seurakunnan työntekijöitä ei lueta osallistujamäärään. Osallistujamäärässä voidaan poikkeuksellisesti joustaa siten, että läsnä tilaisuudessa voivat olla lähiomaiset. Erityisesti hautaan siunaamisten osallistujamäärien arvioinnissa noudatetaan pastoraalista harkintaa. Kirkolliset toimitukset järjestetään seurakunnan tiloissa tai muissa riittävän väljissä tiloissa.

Toimituskeskustelut käydään seurakunnan tiloissa riittävin etäisyyksin maskeja käyttäen tai puhelimitse. Seurakunnan työntekijät eivät osallistu muistotilaisuuksiin tai vastaaviin perhejuhliin.

 

--------------------------------

Toiminta epidemian perusvaiheessa alla:

 

SISÄLLYS

Yleistä

Jumalanpalvelukset ja ehtoollishartaudet

Apua ja tukea

Häihin, hautajaisiin ja kasteisiin liittyviä rajoituksia

Tilojen käyttörajoitukset ja henkilömäärät

Syntymäpäiväkäynnit

Kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto 

Työntekijöiden yhteystiedot löydät täältä.

 

Yleistä

Vallitsevasta koronatilanteesta johtuen jumalanpalveluksiin ja kirkollisiin toimituksiin saa Hollolan seurakunnan tiloissa osallistua 50-200 henkeä, tilasta riippuen

Flunssaoireisten tulee jäädä pois tilaisuuksista ja riskiryhmiin kuuluvien tulee käyttää omaa harkintaa osallistumiseen liittyvien riskien suhteen. 

Pyydämme huomioimaan kaikessa hyvän käsihygienian, pitämään turvavälit sekä lisäksi suosittelemme kasvomaskien käyttöä seurakuntien tiloissa. Seurakunta toteuttaa toimintaansa viranomaisten ohjeiden mukaan, joten niiden mukaiset muutokset ovat mahdollisia. Ajankohtaiset tiedotteet pääset lukemaan tämän linkin kautta.

Jumalanpalvelukset

Sanajumalanpalvelus tai messu Facebook-suoratoistolähetyksenä joka sunnuntai klo 10 lähetetään yhdestä kuudesta kirkostamme. Lisätietoja verkossa lähetettävästä jumalanpalveluksesta voit lukea tämän linkin kautta. Muissa kirkoissa pidetään pääsääntöisesti samanaikaisesti jumalanpalvelus. Ajankohtaiset tiedot jumalanpalveluksistä löydät verkkosivujen tapahtumista.

Verkkohartaudet

Keskiviikkoisin Hollolan seurakunnan Facebook-sivulla julkaistaan videohartaus ja lauantai-iltaisin kanttorien ehtoosoitto. 

Apua ja tukea

Papin päivystyspuhelin vastaa

ma-to klo 10–13 puh. (03) 524 6611. Mahdollisuus rippiin ja sielunhoitoon. Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia ja salassapidettäviä.

Palveleva puhelin 

Soita: 0400 22 11 80. Avoinna joka ilta klo 18 - 24. Operaattori veloittaa puhelusta liittymäsopimuksesi mukaisen hinnan (pvm/mpm). 

Kirkon keskusteluapua 

www.kirkonkeskusteluapua.fi 

Diakoniatyö auttaa ja tukee 

Kriisitilanteessa mm. taloudellinen avustaminen ja sielunhoito, olethan yhteydessä omaan diakoniatyöntekijääsi ENSISIJAISESTI puhelimitse. Löydät yhteystiedot oheisesta linkistä, vaihteesta (03) 524 6600 tai verkkosivuiltamme. 

Häihin, hautajaisiin ja kasteisiin liittyviä rajoituksia

 
Kirkollisen toimituksen jälkeen perheen järjestämä kaste-, hääjuhla tai muistotilaisuus on yksityistilaisuus. Vastuu yksityisen tilaisuuden toteutuksesta on sen järjestäjällä.

Seurakunnan tiloissa voidaan suorittaa kirkollisia toimituksia, sekä yksityistilaisuuksia (kastejuhla, muistotilaisuus, perhejuhlat ym.) sillä varauksella, että hallitus ei kiristä rajoituksia.

Osanottajien turvallisuus tulee joka tilanteessa varmistaa huolehtimalla turvaetäisyyksistä ja antamalla ohjeita hygieniasta. Sairaana ei tule osallistua yleisötilaisuuksiin.

Toimituskeskustelut

Toimituskeskustelut pappien kansssa käydään ensisijaisesti seurakunnan tiloissa turvalliset etäisyydet huomioiden. Mikäli tilojen väljyys antaa mahdollisuuden, on toimituskeskustelu mahdollista käydä myös kotona. Puhelimellakin on edelleen mahdollista käydä toimituskeskustelut.

Kasteet

Kaste voidaan toimittaa seurakunnan tiloissa, väljässä julkisessa tilassa (seurojentalot yms.) tai kesäaikana myös ulkona pihoilla ja puutarhoissa. Kotikasteet ovat myös mahdollisia huomioiden tilojen väljyys ja hyvä hygienia.

Hollolan seurakunnan työntekijät voivat osallistua myös yksityistilaisuuksiin (esim. kastejuhla).

Vihkimiset

Vihkiminen voidaan suorittaa kasteen tavoin kotona (tilojen väljyys huomioiden), seurakunnan tiloissa, väljissä julkisissa tiloissa tai ulkona. Seurakunnan tiloissa pätee niiden osallistujamäärärajoitukset. Vihkiharjoituksen ja -keskustelun järjestäminen seurakunnan tiloissa on mahdollista. Hollolan seurakunnan työntekijät voivat osallistua yksityistilaisuuksiin (esim. hääjuhla).

Hautajaiset

Arkun kantamisesta on annettu erillinen linjaus 8.5.2020. Sen mukaan omaiset voivat osallistua arkun kantamiseen, mutta heille suositellaan omien suojavarusteiden (maskin ja käsineiden) käyttöä. Seurakunnan tiloissa pätee niiden osallistujamäärärajoitukset.

Muistotilaisuuksiin osallistuminen

Hollolan seurakunnan työntekijät voivat osallistua yksityistilaisuuksiin (esim. muistotilaisuus).

Tilojen käyttörajoitukset ja henkilömäärät

Hollolan seurakunnan tilojen rajallisesta koosta johtuen emme kuitenkaan voi järjestää/sallia 500 hengen tilaisuuksia.

Tilojemme arvioidut ”koronaturvalliset” maksimimäärät

Sovituksenkirkko

*kirkkosali 100 henkilöä

*Marttasali 50 henkilöä

*Mariasali 50 henkilöä

=yhteensä 200 henkilöä (siirtoseinät auki)

Hollolan kirkko 200 henkilöä

Hämeenkosken kirkko 150 henkilöä

Kärkölän kirkko 200 henkilöä

Kuhmoisten kirkko 200 henkilöä

Padasjoen kirkko 200 henkilöä

Vesikansan seurakuntakodin sali 50 henkilöä

Henkilömääriä koskevia ohjeita sovelletaan kaikkiin seurakuntatilaisuuksiin, kuten esimerkiksi jumalanpalveluksiin, konsertteihin ja ryhmäkokoontumisiin.

Syntymäpäiväkäynnit

Hollolan seurakunnan työntekijät voivat osallistua yksityistilaisuuksiin (esim. syntymäpäiväjuhlat). Emme toistaiseksi järjestä seurakunnan yhteisiä syntymäpäivätilaisuuksia. ”Senioritiimimme” miettii toimivia malleja syntymäpäiväsankareiden muistamiseen.

Kirkolliset toimitukset voivat aiheuttaa muutoksia aukioloajoissa.

Kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto 

Korona-epidemian leviämisen ehkäisemiseksi kirkkoherranvirasto palvelee vain puhelin- ja sähköpostipalvelun kautta toistaiseksi ma-to klo 9-14 ja pe klo 9-12, p. 03 524 6600 tai hollolan.seurakunta@evl.fi.

Taloustoimisto palvelee toistaiseksi ainoastaan puhelimitse ja sähköisesti arkisin klo 9-15 omien, verkkosivuilta löytyvien yhteystietojen kautta.