Seurakunta elää ja toimii myös koronapoikkeusolojen aikana

(päivitetty 7.7.2020)

 

SISÄLLYS

Yleistä

Jumalanpalvelukset ja ehtoollishartaudet

Apua ja tukea

Häihin, hautajaisiin ja kasteisiin liittyviä rajoituksia

Tilojen käyttörajoitukset ja henkilömäärät

Tiekirkot

Syntymäpäiväkäynnit

Kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto 

Tiekirkot

Työntekijöiden yhteystiedot löydät täältä.

 

Yleistä

1.6.2020 alkaen jumalanpalveluksiin ja kirkollisiin toimituksiin saa Hollolan seurakunnan tiloissa osallistua 50-300 henkeä, tilasta riippuen. Flunssaoireisten tulee jäädä pois tilaisuuksista ja riskiryhmiin kuuluvien tulee käyttää omaa harkintaa osallistumiseen liittyvien riskien suhteen. Pyydämme huomioimaan kaikessa hyvän käsihygienian ja välttämään fyysistä kosketusta. Seurakunta toteuttaa toimintaansa viranomaisten ohjeiden mukaan, joten niiden mukaiset muutokset ovat mahdollisia. Rippikoulut pidetään lyhennettyinä kesän lopulla ja syyslomalla. Konfirmaatiot pidetään syksyn aikana. Kouluikäisten leiri- ja retkitoimintaa ei kesällä voida järjestää. Ajankohtaiset tiedotteet löydät verkosta www.hollolanseurakunta.fi

Jumalanpalvelukset ja ehtoollishartaudet 1.6.-31.8.

Sanajumalanpalvelus Facebook-suoratoistolähetyksenä joka sunnuntai klo 10 yhdestä kuudesta kirkostamme.  Muissa kirkoissa pidetään samanaikaisesti joko sanajumalanpalvelus tai ehtoollishartaus. Vesikansan seurakuntakodissa ollaan muista paikoista poiketen koolla klo 13. Tarkat ajat ja paikat löytyvät tapahtumakalenterista ja Kirkonseutu-lehdestä.

Verkkohartaudet

Keskiviikkoisin Facebook-sivulla julkaistaan videohartaus ja lauantai-iltaisin kanttorien ehtoosoitto. 

Apua ja tukea

Papin päivystyspuhelin vastaa 1.6. alkaen

Päivystävä pappi ma-pe klo 10–13 puh. (03) 524 6611. Mahdollisuus rippiin ja sielunhoitoon.

Palveleva puhelin 

Soita: 0400 22 11 80. Avoinna joka ilta klo 18 - 24. Operaattori veloittaa puhelusta liittymäsopimuksesi mukaisen hinnan (pvm/mpm). 

Kirkon keskusteluapua 

www.kirkonkeskusteluapua.fi 

Diakoniatyössä pyritään välttämään lähikontaktia 

Kriisitilanteessa mm. taloudellinen avustaminen ja sielunhoito, olethan yhteydessä omaan diakoniatyöntekijääsi ENSISIJAISESTI puhelimitse. Löydät yhteystiedot oheisesta linkistä, vaihteesta (03) 524 6600 tai verkkosivuiltamme. 

Häihin, hautajaisiin ja kasteisiin liittyviä rajoituksia

 
Kirkollisen toimituksen jälkeen perheen järjestämä kaste- tai hääjuhla tai muistotilaisuus on yksityistilaisuus. Vastuu yksityisen tilaisuuden toteutuksesta on sen järjestäjällä.

Seurakunnan tiloissa voidaan suorittaa kirkollisia toimituksia, mutta ei yksityistilaisuuksia (kastejuhla, muistotilaisuus, perhejuhlat ym.). Seurakunnan tilat avataan ulkopuoliselle käytölle 1.8.2020 alkaen sillä varauksella, että hallitus ei kiristä rajoituksia.

Osanottajien turvallisuus tulee joka tilanteessa varmistaa huolehtimalla turvaetäisyyksistä ja antamalla ohjeita hygieniasta. Sairaana ei tule osallistua yleisötilaisuuksiin.

Toimituskeskustelut

Toimituskeskustelut pappien kansssa käydään ensisijaisesti seurakunnan tiloissa turvalliset etäisyydet huomioiden. Kodeissa emme käy toimituskeskusteluja, pihalla ja puutarhassa se on mahdollista. Puhelimellakin on edelleen mahdollista käydä toimituskeskustelut.

Kasteet

Kotikasteisiin emme siirry tässäkään vaiheessa. Kaste voidaan toimittaa seurakunnan tiloissa, väljässä julkisessa tilassa (seurojentalot yms.) tai ulkona pihoilla ja puutarhoissa. 

Hollolan seurakunnan työntekijät eivät osallistu yksityistilaisuuksiin (esim. kastejuhla) työturvallisuussyistä.

Vihkimiset

Vihkiminen voidaan suorittaa kasteen tavoin seurakunnan tiloissa, väljissä julkisissa tiloissa tai ulkona. Kirkoissa pätee niiden osallistujamäärärajoitukset. Vihkiharjoituksen ja -keskustelun järjestäminen seurakunnan tiloissa on mahdollista. Hollolan seurakunnan työntekijät eivät osallistu yksityistilaisuuksiin (esim. hääjuhla) työturvallisuussyistä.

Hautajaiset

Arkun kantamisesta on annettu erillinen linjaus 8.5.2020. Sen mukaan omaiset voivat osallistua arkun kantamiseen, mutta heille suositellaan omien suojavarusteiden käyttöä. Kirkoissa pätee niiden osallistujamäärärajoitukset. Arkkuhautauksien osalta ensisijainen ja suositeltava tapa olisi siunata vainaja haudalla.

Muistotilaisuuksiin osallistuminen

Hollolan seurakunnan työntekijät eivät osallistu yksityistilaisuuksiin (esim. muistotilaisuus) työturvallisuussyistä.

Tilojen käyttörajoitukset ja henkilömäärät

Jumalanpalveluksiin voi 1.6.2020 alkaen osallistua yli 50 henkeä edellyttäen, että niissä noudatetaan viranomaisohjeita tilaisuuksien turvallisesta järjestämisestä. Henkilömäärä suhteutetaan aina 1–2 metrin turvavälein tilaan sopivaksi. Enimmäisosallistujamäärä on 500 henkeä.

Hollolan seurakunnan tilojen rajallisesta koosta johtuen emme kuitenkaan voi järjestää/sallia 500 hengen tilaisuuksia. Kirkkojemme arvioidut ”koronaturvalliset” maksimimäärät:

Sovituksenkirkko 

*kirkkosali 100 henkilöä

*Marttasali 50 henkilöä

*Mariasali 50 henkilöä

=yhteensä 200 henkilöä (siirtoseinät auki)

Hollolan kirkko: 300 henkilöä

Hämeenkosken kirkko: 150 henkilöä

Kärkölän kirkko: 200 henkilöä

Kuhmoisten kirkko: 200 henkilöä

Padasjoen kirkko: 200 henkilöä

Vesikansan seurakuntakodin sali: 50 henkilöä

Jumalanpalveluksia koskevia ohjeita sovelletaan myös muihin seurakuntatilaisuuksiin, kuten esimerkiksi konsertteihin.

Syntymäpäiväkäynnit

Hollolan seurakunnan työntekijät eivät osallistu yksityistilaisuuksiin (esim. syntymäpäiväjuhlat) työturvallisuussyistä. Emme toistaiseksi järjestä seurakunnan yhteisiä syntymäpäivätilaisuuksia. ”Senioritiimimme” miettii toimivia malleja syntymäpäiväsankareiden muistamiseen.

Tiekirkot

Varsinainen tiekirkkokesä on peruttu. Hollolan keskiaikainen kirkko on kuitenkin avoinna hiljentymistä ja tutustumista varten sunnuntaisin ja keskiviikkoisin klo 11-18. Opastusta ei ole mutta paikalla on pappi.

Kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto 

Kirkkoherranvirasto avaa ovensa seurakuntalaisille maanantaista 13.7. alkaen ma-to klo 9-14, os. Keskuskatu 2, Hollola. Aukioloaikojen ulkopuolella kirkkoherranvirasto on avoinna sopimuksen mukaan.  Ota yhteyttä puhelimitse tai sähköisesti: p. 03 524 6600 (vaihde) arkisin klo 9-14 tai hollolan.seurakunta@evl.fi 

Taloustoimisto palvelee toistaiseksi ainoastaan puhelimitse ja sähköisesti arkisin klo 9-15 omien, verkkosivuilta löytyvien yhteystietojen kautta.