Seurakunta elää ja toimii vallitsevana aikana

(päivitetty 16.6.2021)

 

Päivitetyt suositukset

Päijät-Sote on päivittänyt suosituksia ja rajoituksia 14.6.2021: ”Koronayhteistyöryhmä arvioi, että Päijät-Soten alueen koronavirusepidemia on kiihtymisvaiheessa 14.6. alkaen ja suositti Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että koko yhtymän alueella yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten henkilörajat poistuvat. Tilaisuuksien henkilömäärien ylärajat poistuvat Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen astuessa voimaan. Yleisötilaisuuksien järjestämisessä on kuitenkin huomioitava terveysturvallisuuden toteutuminen. Sisätiloissa on oltava tosiasiallisesti mahdollisuus välttää lähikontaktit.”

Etelä-Suomen Aluehallintovirasto on päättänyt asiasta 15.6.2021, päätös on voimassa Päijät-Hämeessä 16.6.-14.7.2021.

Hollolan seurakunnassa toimitaan 16.6.2021 alkaen ja 14.7.2021 asti seuraavasti:

Hollolan seurakunnassa avataan kokoavaa toimintaa, alkaen jumalanpalveluksista ja kirkollisista toimituksista. Muun kokoavan toiminnan käynnistäminen tapahtuu syyskauden alussa 2021. Henkilömäärärajoitukset jumalanpalveluksista ja kirkollisista toimituksista poistuvat. Kirkoissa pidetään huolta riittävän turvallisista väljyyksistä osallistujien kesken. Tämän vuoksi kussakin tilassa on arvioitu osallistujamäärät, jolla väljyydet onnistuvat. 

Rajoitusten aikaiset kirkkojen aukioloajat klo 11-13 poistuvat, ja kirkko on avoinna vain jumalanpalveluksen ajan. 

Konfirmaatiojumalanpalvelukset eivät ole muulle seurakunnalle avoimia tilaisuuksia, näin varmistamme riittävän väljyyden väkimäärissä.  

Kaikessa toiminnassa flunssaoireisten tulee jäädä pois tilaisuuksista. Pyydämme huomioimaan kaikessa hyvän käsihygienian ja 1-2 metrin turvavälit. Hengityssuojaimien käyttö on suositeltavaa seurakunnan tiloissa kaikilla yli 12-vuotiailla. 

Striimatut jumalanpalvelukset jatkuvat klo 10 pyhäpäivisin Facebook-sivuillamme (Hollolan seurakunta). Striimattu jumalanpalvelus on aina sanajumalanpalvelus. Tallenne säilytetään verkossa viikon. (www.facebook.com/hollolanseurakunta)

Kokoava toiminta

Hollolan seurakunnassa avataan kokoavaa toimintaa, alkaen jumalanpalveluksista ja kirkollisista toimituksista. Muun kokoavan toiminnan käynnistäminen tapahtuu syyskauden alussa 2021. Kirkkoherranvirasto ja seurakuntatoimistot palvelevat 31.8.2021 asti puhelimitse ja sähköpostitse.

Seurakunta suosittelee edelleen hyvää hygieniaa sekä yli 12-vuotiaden osalta suojamaskien käyttöä kaikissa tilanteissa, joissa on lähikontakteja.

Apua ja tukea tarjolla

Kirkon keskusteluapua tarjolla esimerkiksi Palvelevassa Puhelimessa, jossa vastataan numerossa p. 0400 221 180. Palvelu on avoinna joka ilta klo 18 - 24. (operaattorisi veloittaa puhelusta liittymäsopimuksesi mukaan pvm/mpm). Sen lisäksi palveleva kirje ja palveleva netti löytyvät verkosta osoitteesta evl.fi/kirkonkeskusteluapu

Palveleva chatti palvelee samassa osoitteessa ma-pe klo 12-20.

Seurakunnan omat papit päivystävät puhelimessa ma-to klo 10–13 puh. (03) 524 6611.

Diakoniatyö palvelee myös vallitsevassa tilanteessa, vaikka avoin päivystysvastaanotto on suljettu. Yhteyden diakoniatyöntekijään saa talous-, sielunhoito-, elämänhallinta- ja kriisiasioissa puhelimitse. Kaikki yhteystiedot löytyvät parhaiten verkko-osoitteesta: www.hollolanseurakunta.fi

Hää-, kaste- ja hautajaistilaisuudet

Hollolan seurakunnassa avataan kokoavaa toimintaa, alkaen jumalanpalveluksista ja kirkollisista toimituksista. Kirkolliset toimitukset järjestetään seurakunnan tiloissa tai muissa riittävän väljissä tiloissa.

Toimituskeskustelut käydään seurakunnan tiloissa riittävin etäisyyksin maskeja käyttäen tai puhelimitse. Seurakunnan työntekijöiden on jälleen mahdollista osallistua kirkollisten toimitusten yhteydessä oleviin juhla- ja muistotilaisuuksiin. Myös kotikasteet riittävän väljissä tiloissa ovat mahdollisia. 

--------------------------------

 

Toiminta epidemian perusvaiheessa alla (kesäkuussa 2021 ollaan kiihtymisvaiheessa):

 

SISÄLLYS

Yleistä

Jumalanpalvelukset ja ehtoollishartaudet

Apua ja tukea

Häihin, hautajaisiin ja kasteisiin liittyviä rajoituksia

Tilojen käyttörajoitukset ja henkilömäärät

Syntymäpäiväkäynnit

Kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto 

Työntekijöiden yhteystiedot löydät täältä.

 

Yleistä

Vallitsevasta koronatilanteesta johtuen jumalanpalveluksiin ja kirkollisiin toimituksiin saa Hollolan seurakunnan tiloissa osallistua 50-200 henkeä, tilasta riippuen

Flunssaoireisten tulee jäädä pois tilaisuuksista ja riskiryhmiin kuuluvien tulee käyttää omaa harkintaa osallistumiseen liittyvien riskien suhteen. 

Pyydämme huomioimaan kaikessa hyvän käsihygienian, pitämään turvavälit sekä lisäksi suosittelemme kasvomaskien käyttöä seurakuntien tiloissa. Seurakunta toteuttaa toimintaansa viranomaisten ohjeiden mukaan, joten niiden mukaiset muutokset ovat mahdollisia. Ajankohtaiset tiedotteet pääset lukemaan tämän linkin kautta.

Jumalanpalvelukset

Sanajumalanpalvelus tai messu Facebook-suoratoistolähetyksenä joka sunnuntai klo 10 lähetetään yhdestä kuudesta kirkostamme. Lisätietoja verkossa lähetettävästä jumalanpalveluksesta voit lukea tämän linkin kautta. Muissa kirkoissa pidetään pääsääntöisesti samanaikaisesti jumalanpalvelus. Ajankohtaiset tiedot jumalanpalveluksistä löydät verkkosivujen tapahtumista.

Verkkohartaudet

Keskiviikkoisin Hollolan seurakunnan Facebook-sivulla julkaistaan videohartaus ja lauantai-iltaisin kanttorien ehtoosoitto. 

Apua ja tukea

Papin päivystyspuhelin vastaa

ma-to klo 10–13 puh. (03) 524 6611. Mahdollisuus rippiin ja sielunhoitoon. Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia ja salassapidettäviä.

Palveleva puhelin 

Soita: 0400 22 11 80. Avoinna joka ilta klo 18 - 24. Operaattori veloittaa puhelusta liittymäsopimuksesi mukaisen hinnan (pvm/mpm). 

Kirkon keskusteluapua 

www.kirkonkeskusteluapua.fi 

Diakoniatyö auttaa ja tukee 

Kriisitilanteessa mm. taloudellinen avustaminen ja sielunhoito, olethan yhteydessä omaan diakoniatyöntekijääsi ENSISIJAISESTI puhelimitse. Löydät yhteystiedot oheisesta linkistä, vaihteesta (03) 524 6600 tai verkkosivuiltamme. 

Häihin, hautajaisiin ja kasteisiin liittyviä rajoituksia

 
Kirkollisen toimituksen jälkeen perheen järjestämä kaste-, hääjuhla tai muistotilaisuus on yksityistilaisuus. Vastuu yksityisen tilaisuuden toteutuksesta on sen järjestäjällä.

Seurakunnan tiloissa voidaan suorittaa kirkollisia toimituksia, sekä yksityistilaisuuksia (kastejuhla, muistotilaisuus, perhejuhlat ym.) sillä varauksella, että hallitus ei kiristä rajoituksia.

Osanottajien turvallisuus tulee joka tilanteessa varmistaa huolehtimalla turvaetäisyyksistä ja antamalla ohjeita hygieniasta. Sairaana ei tule osallistua yleisötilaisuuksiin.

Toimituskeskustelut

Toimituskeskustelut pappien kansssa käydään ensisijaisesti seurakunnan tiloissa turvalliset etäisyydet huomioiden. Mikäli tilojen väljyys antaa mahdollisuuden, on toimituskeskustelu mahdollista käydä myös kotona. Puhelimellakin on edelleen mahdollista käydä toimituskeskustelut.

Kasteet

Kaste voidaan toimittaa seurakunnan tiloissa, väljässä julkisessa tilassa (seurojentalot yms.) tai kesäaikana myös ulkona pihoilla ja puutarhoissa. Kotikasteet ovat myös mahdollisia huomioiden tilojen väljyys ja hyvä hygienia.

Hollolan seurakunnan työntekijät voivat osallistua myös yksityistilaisuuksiin (esim. kastejuhla).

Vihkimiset

Vihkiminen voidaan suorittaa kasteen tavoin kotona (tilojen väljyys huomioiden), seurakunnan tiloissa, väljissä julkisissa tiloissa tai ulkona. Seurakunnan tiloissa pätee niiden osallistujamäärärajoitukset. Vihkiharjoituksen ja -keskustelun järjestäminen seurakunnan tiloissa on mahdollista. Hollolan seurakunnan työntekijät voivat osallistua yksityistilaisuuksiin (esim. hääjuhla).

Hautajaiset

Arkun kantamisesta on annettu erillinen linjaus 8.5.2020. Sen mukaan omaiset voivat osallistua arkun kantamiseen, mutta heille suositellaan omien suojavarusteiden (maskin ja käsineiden) käyttöä. Seurakunnan tiloissa pätee niiden osallistujamäärärajoitukset.

Muistotilaisuuksiin osallistuminen

Hollolan seurakunnan työntekijät voivat osallistua yksityistilaisuuksiin (esim. muistotilaisuus).

Tilojen käyttörajoitukset ja henkilömäärät

Hollolan seurakunnan tilojen rajallisesta koosta johtuen emme kuitenkaan voi järjestää/sallia 500 hengen tilaisuuksia.

Tilojemme arvioidut maksimimäärät vallitsevassa tilanteessa

Sovituksenkirkko

*kirkkosali 75 henkilöä

*Marttasali 40 henkilöä

*Mariasali 30 henkilöä

=yhteensä 145 henkilöä (siirtoseinät auki)

Hollolan kirkko 150 henkilöä

Hämeenkosken kirkko 100 henkilöä

Kärkölän kirkko 150 henkilöä

Kuhmoisten kirkko 150 henkilöä

Padasjoen kirkko 150 henkilöä

Vesikansan seurakuntakodin sali 30 henkilöä

Henkilömääriä koskevia ohjeita sovelletaan kaikkiin seurakuntatilaisuuksiin, kuten esimerkiksi jumalanpalveluksiin, konsertteihin ja ryhmäkokoontumisiin.

Syntymäpäiväkäynnit

Hollolan seurakunnan työntekijät voivat osallistua yksityistilaisuuksiin (esim. syntymäpäiväjuhlat). Emme toistaiseksi järjestä seurakunnan yhteisiä syntymäpäivätilaisuuksia. ”Senioritiimimme” miettii toimivia malleja syntymäpäiväsankareiden muistamiseen.

Kirkolliset toimitukset voivat aiheuttaa muutoksia aukioloajoissa.

Kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto 

Korona-epidemian leviämisen ehkäisemiseksi kirkkoherranvirasto palvelee vain puhelin- ja sähköpostipalvelun kautta aj. 1.6.-31.8. ma-pe klo 9-12, p. 03 524 6600 tai hollolan.seurakunta@evl.fi.

Taloustoimisto palvelee toistaiseksi ainoastaan puhelimitse ja sähköisesti arkisin klo 9-15 omien, verkkosivuilta löytyvien yhteystietojen kautta.