Uutislistaukseen

Seurakunnan varhaiskasvatus uudistuu

lapsia

Perhekerhot jatkuvat, mutta päiväkerhoja ei enää jatketa.

Hollolan seurakunnan varhaiskasvatus uudistuu, ja sen myötä päiväkerhotoiminta päättyy syksystä 2024 alkaen. Uusia tuulia varhaiskasvatukseen on tulossa syksyllä. 

Koko seurakunnan alueella toimii vielä tänä keväänä kuusi päiväkerhoa, joista Hollolan alueella neljä ja Kärkölässä kaksi. Kerhoissa käyvien lasten määrä on vähentynyt jo alle viidenkymmenen. 

Hollolan seurakunnan vt. johtava kasvatuksen viranhaltija Heidi Hartikainen kertoo, että varhaiskasvatus jatkaa perhekerhojen, retkipäivien ja muiden tapahtumien järjestämistä tuttuun tapaan. Lisäksi vapautuvilla resursseilla voidaan järjestään uudenlaisia toimintoja ja samalla lisätä toiminnan tavoittavuutta myös työssäkäyvien vanhempien lasten suuntaan. Uusia visioita kehitetään ensi syksyä ajatellen. Hartikaisen mukaan seurakunta pyrkii saamaan perheiden äänen kuuluviin uusia toimintamuotoja suunniteltaessa.

“Järjestämme yhteisen ideointi-illan toukokuun 20. päivä kello 17–18.30 Sovituksenkirkossa, jonne lapset, nuoret ja perheet ovat tervetulleita. Haluamme osallistaa seurakuntalaiset uuden kehittämiseen. Työmme keskiössä ovat lapset, nuoret ja perheet, joten on tärkeää kuulla heidän ajatuksiaan ja tarpeitaan”, Hartikainen kertoo. 

Kirkkoherra Timo Huttusen mukaan päätöksen taustalla on pitkäaikainen kehitys. Vielä vuosituhannen alussa kristillisten kasvatustavoitteiden mukaan toimivia maksuttomia päiväkerhoja järjestettiin 4–6-vuotiaille lapsille pelkästään Kanta-Hollolan alueella yhdeksässä paikassa, mutta määrä on jatkuvasti laskenut lasten määrän vähenemisen vuoksi. Vuonna 2017 esikoulut tulivat pakollisiksi 6-vuotiaille, mutta tuolloin päiväkerhotoiminta mukautettiin muutokseen siten, että päiväkerholaisten ikärajaa laskettiin vuodella ja mukaan päiväkerhoihin ovat siitä saakka päässeet 3–5-vuotiaat lapset.  

28.3.2024 12.59