Uutislistaukseen

Kysymys papille: kerro Jeesuksen veljistä

Kysy papilta -palstalle tuli kysymys Jeesus Nasaretilaisen veljistä, joista on lukuisia mainintoja Uuden Testamentin kirjoissa.

Hämeenkosken kirkon alttaritaulu.

Hämeenkosken kirkon alttaritaulu.

Kysymys Jeesuksen veljistä koskee myös kysymystä Neitsyt Marian ainaisesta neitsyydestä. Tämä näkemys on tärkeä erityisesti ortodokseille ja katolisille, vaikka se ei ole vieras luterilaisillekaan. Suomessa monet luterilaiset ajattelevat aika "maallisesti", että Maria on varmasti aloittanut normaalin avioelämän Jeesuksen syntymän jälkeen ja saanut Joosefin kanssa lapsia perinteiseen tapaan. 

Muutamat raamatunkohdat, kuten Matt. 1:25 ja Matt. 13:55 näyttäisivät puhuvan em. maallisen näkökulman puolesta. Ainakin kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että Jeesuksella oli veljiä ja kenties sisariakin, sillä Matteus mainitsee veljet. On kuitenkin selitetty, että veljet olisivat tarkkaan ottaen velipuolia Joosefin aiemmasta liitosta - tai Jeesuksen serkkuja, sillä alkukieli ilmeisesti sallii tämänkin tulkinnan. Mene ja tiedä. Jeesuksen veljistä ei kerrota paljon Raamatussa saati kirkon traditiossa. Jeesuksen veli, apostoli Jaakob on kuitenkin ollut mitä ilmeisemmin alkuseurakunnan avainhahmoja esim. Gal. 1:19 perusteella. Huomionarvoista on se, että Jeesus antoi ristillä äitinsä opetuslapsi Johanneksen, ei veljiensä huomaan. Jeesuksen veli Juudas saattoi olla sama henkilö kuin Jeesuksen opetuslapsi Juudas Taddeus sekä Raamatun lyhyen Juudaan kirjeen kirjoittaja. 

 

- Timi Korhonen, lähetyspastori

 

2.6.2020 09.17